Som medlem av Norsk doulaforening forplikter jeg meg til å følge deres etiske retningslinjer, gjengitt nedenfor: Personlige egenskaper
En doula har forståelse for den livsforandrende hendelsen graviditet, fødsel og barseltid er.
En doula utøver sitt yrke med empati og lydhørhet.
En doula bør streve etter en profesjonell holdning i sin virksomhet, spre kunnskap om, og respekt for doulaens arbeid.
En doulas oppgaver
En doula har kunnskap om fødselsprosessens fysiologi og kan forklare denne, samt kunnskap om kvinnens emosjonelle behov under fødselen.
En doula er til stede under hele fødselen og forlater aldri den fødende kvinnen med mindre det er høyst nødvendig eller kvinnen selv ber om det.
En doula har taushetsplikt. Det innebærer at du aldri skal oppgi navnet på dine klienter. Du skal heller ikke oppgi detaljer om klientene eller deres fødsler som bidrar til at klientene kan identifiseres eller at deres tillit svekkes.
En doula gir emosjonell og praktisk støtte til den fødende kvinnen og hennes nærmeste. Du forsøker å gi et objektivt syn på hva som skjer, samt objektiv informasjon.
En doula setter alltid sin klients interesser først. Du får ikke lov til å utøve press ovenfor dine klienter. Du bør aktivt oppmuntre klientene til selv å ta avgjørelser i forbindelse med behandling de mottar før, under og etter fødselen.
Du må akseptere de valgene din klient gjør, selv om du personlig er uenig.
En doulas oppgave er å er å bidra til at kvinnen/ familien får en positiv fødselsopplevelse og en følelse av "empowerment".
En doula skal ikke kritisere eller stille spørsmål ved jordmoren, legen eller andre profesjonelles virksomhet under klientens fødsel.
En doula gir ingen medisinske råd og gjør ingen medisinske undersøkelser. Du tar ikke noe medisinsk ansvar. Dette bør du som doula gjøre klart for dine klienter ved ett nytt oppdrag. Det bør også inngå i den skriftlige kontrakten du inngår med din klient.
Teksten er hentet fra Norsk doulaforening https://www.norskdoulaforening.no/medlemskap